Алманах събра цял футболен отбор легенди в музея

Спорт

от Михаил Михайлов 341 прегледа 0

Футболна книжка събра легенди на Хасково в Регионалния исторически музей. Днес пред цял отбор от футболисти ветерани и любители на спорта и историята, бе представен футболният алманах „Футболът в Хасково през 20 в.” В музея дойдоха някогашният помощник-треньор на тима играл в „А” група Атанас Атанасов, както и светилата Коце Латинов, Георги Александров-Факети, Росен Стратиев, Петър Геров, Таню Мешов, Кольо Костов, Григор Петров, председателят на ОС БФС Митко Маринов и други.

Съставителите на книжкарта д-р Красимира Узунова и директорът на РИМ Пенко Добрев казаха, че това е по-скоро едно отдаване на почит към ветераните на най-великата игра. Постарали сме се да представим някои от спомените на легендарните местни футболисти и техни снимки на различните поколения на славния някога хасковски тим. От ретро фотографиите личат пламналия поглед и устрем на някогашните ритнитопковци и няма как да не впечатлят и пълните трибуни на някогашния стадион „Димитър Канев”, а сега „Хасково”.

Няма как човек да не ахне при вида на препълнения стадион с близо 40 000 запалянковци за легендарния мач между Хасково и ЦСКА София от първия сезон на домакините в елита. Срещата е от седмия кръг на „А” РФГ, играе се на 23 септември 1978 г. и завършва с победа за „армейците” с 1:2. Тя обаче остава завинаги възпята във футболния ни фолклор с рефрена на агитката на Левски „И до Хасково със рейс, а навръщане пеша ЦСКА скрибуца, дайте им каруца”, заради едно от първите масови хулигански изстъпления. След мача, недоволни от съдийските аванти към празнуващите същия ден празника на армията столичани, фенове на домакините устройват засада на измъкващия се от Ямача автобус и с мощна канонада с камъни изпотрошават стъклата му.

Хасково е и един от най-успешните и дълго играли отбори в родната „Б” група. Вратарят на отбора от 1961 до 1973 г. Григор Петров разказа, че един от най-приятните моменти от кариерата му, който си спомня е как тимът бил на подготовка в Минерални бани, където се готвил за баражи за влизане в „Б” група с още три клуба, но малко преди срещите дошла радостната новина от БФС, че съставът на втория ешалон се увеличава с 4 отбора и Хасково влиза в него без да играе баражите. Сред другите ценни моменти стражът на червено-белите спомена и тежките гостувания в Благоевград на Пирин.

Книжката с кратката история на хасковския футбол може да си закупите от книжарницата в музея срещу сумата от 3 лева.

Коментари