Алекс Алексиев: България е на маршрута на джихадистите

Коментари

от Алекс АЛЕКСИЕВ 378 прегледа 0

Алекс АЛЕКСИЕВ, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания

За узбекистанеца Сайфуло Саипов, сочен като извършител на последния атентат в Ню Йорк, службите са имали данни, че често е проявявал агресивно поведение, откакто е пристигнал в САЩ през 2010 г. със зелена карта. Това твърдят американските медии и разследващите. При 29-годишния Саипов виждаме типичния подпис на джихадист.

Идеите на терориста не са от Господ. Този човек се е радикализирал чрез социалните мрежи, в джамиите, в социални общества, както и на място в Близкия изток. Руският президент Владимир Путин твърди, че в Сирия и Ирак има 7000 джихадисти от бившия СССР. Последното проучване, което имам, говори, че когато ИД не съществува, тези джихадисти ще започват да се връщат там, откъдето са дошли - в страните от бившия СССР, ще минат през Турция, ще минат и през България.

Мюсюлманите в САЩ днес са по-малко от 1%, докато в Европа на места вече надхвърлят 10% - съвсем различни са величините, когато става дума за опасността от мюсюлманска радикализация на Стария континент. Затова като цяло опасността от терористични атаки в САЩ е по-малко, но ето че отново се случват и там.

Турция започва да прави в цяла Европа това, което преди правеше Саудитска Арабия. Тази дейност по радикализация на исляма де факто е поета от Турция. Не трябва да си правим илюзии и трябва да внимаваме, защото и ние самите сме дали право на турски държавни чиновници от Дианета да управляват второто по големина вероизповедание у нас.

Саудитска Арабия носи най-голяма отговорност за разпространяването на джихадизма. Дано думите на престолонаследника, че Рияд ще се върне към умерения и толерантен ислям, се сбъднат. В България проблемът идва от чуждите проповедници, които обикалят по махалите.

Дианетът е превзет от чужди граждани, които нямат нищо общо с исляма, който по традиция се изповядва в България. Трябва да мислим за превенция на евентуални атентати у нас. Това ще е по-лесно, отколкото после да обясняваме, не дай си боже, защо се е стигнало дотук. /Марица.бг

Коментари