Акад. Георги Марков: Без Деня на победата нямаше да има Ден на Европа

За нас продължавам да си мечтая да бъдем българи в Европа и да живеем като европейци в България

Интервю

от Хенриета Георгиева 871 прегледа 0

Не се поддавайте на автоцензурата - от нея дори американската армия не може да ви освободи


Акад. Георги Марков е един от най-авторитетните български историци. Роден е в Пловдив, внук на герой от Първата световна война. Специализира в Института за европейска история в Майнц, ФРГ. Дългогодишен директор на Института по история към БАН.

Какъв е историческият заряд на двойния празник 9 май - Ден на победата и Ден на Европа?

За да има Ден на съвременна Европа, на Европейския съюз, трябваше да има Ден на победата на антихитлеристката коалиция. Без този Ден на победата щеше да има една друга нова Европа, на Третия Райх. Запознат съм с тези планове на Хитлер за обединение на Европа под германска власт. Поради това не бива да противопоставяме двата празника. Преди 4 г., бях председател на инициативния комитет за отбелязване на 70-годишнината от Деня на победата, чух приказки: Ще отбележим Деня на Европа, а не Ден на победата. Тъй като се свързва преди всичко с победата на Червената армия на Източния фронт. Но дори Уинстън Чърчил признава, че без Червената армия нямаше да има победа над Третия Райх, нямаше да има такъв Ден на победата. В Първата световна война решаващият фронт е Западният, а във Втората световна война - Източният.


Истината е ясна - в последните минути на 8 май 1945 г. в Берлин се подписва безусловната капитулация на Третия Райх, с което завършва войната в Европа, но тя продължава в Азия срещу Япония до 2 септември 1945 г. За Европа обаче 9 май е първият ден на мира след Втората световна война. Без 9 май 1945 г. нямаше да има 9 май 1950 г. Това трябва да се признае исторически, а не да се политизира, да се свързва само с паметника на Червената армия, който журналистът Иво Инджев упорито иска да събори.

Да престанат да бръщолевят политици, политолози и историци любители. 9 май е и Ден на Европа, заради Декларацията на Робер Шуман от 1950 г., поставила началото на европейското следвоенно обединение. Декларацията неслучайно е произнесена точно на 9 май.

Трябва да се разглежда тази историческа приемственост между края на Втората световна война в Европа и победата над Третия Райх.


Искам да изтъкна, че загубихме Втората световна война. Въпреки че воювахме в заключителния етап на войната срещу Германия, не бяхме признати не само за съюзници, а дори за съвоюваща страна. И на 10 февруари 1947 г. подписахме заедно с другите съюзници на Третия Райх договор, отново в Париж, като победена държава, със съответните клаузи за репарации и военни ограничения.


Но победата на антихитлеристката коалиция създава предпоставки за развитие на следвоенна Европа и след Студената война, когато вече го няма СССР, основна опора на антихитлеристката коалиция. Така че едната дата предшества и предпоставя другата.

Не бива да политизираме историята. Напоследък се дразня от една нова автоцензура - наричат я политическа коректност, която замества идеологическата преди 1989 г. По-младите колеги се съобразяват с тази или онази фондация и премълчават някои факти. Не мога да приема до американското посолство паметник на американските летци, загинали геройски в небето над София.


Историята е такава, каквато е, не можем да я променим, няма как да върнем миналото. От 60 милиона жертви във Втората световна война 26 милиона са съветски граждани. Нека уважаваме числата.


Преди 1989 г. се премълчаваше значението на Втория фронт, който също има принос за края на войната. Сега пък излиза, че войната се е решила на Втория фронт, което просто не е така.

Заздравяха ли раните от войната 74 г. по-късно?

Дълбоки са раните. Имам впечатления и от Германия, и от Русия, работил съм по архивите. Руският народ даде страшно много жертви.

Няма друг народ страдалец като руския, който да не рухне след толкова жертви

Наскоро един депутат сподели надежди, че засилени санкции срещу Русия щели да доведат до икономическа криза и падане на Путин. Ами после? Кой ще държи бутона на ядреното куфарче? Явно депутатът не е чел Достоевски, не познава народопсихологията на руснаците, които колкото повече страдат, толкова повече се стягат. Ако на американците им закрият Макдоналдс, ще запалят Белия дом, не дай боже. А руснаците ще карат на хляб и водка, както са карали векове наред.


Нека не политизираме историята, да почетем жертвите във Втората световна война, да отдадем почит и към загиналите руски войници и да не бутаме паметника на Червената армия. Има договор от 1992 г., съгласно който трябва да се съхранят паметниците на руската и на Съветската армия, включително и Альоша в Пловдив. Като бутнаха мавзолея на Георги Димитров, заличиха ли ония 45 години?!

Да,преди 1989 г. имаше концлагер в Белене, но бе построен и НДК,домакин на скорошното ни европредседателство. Да не вкарваме историята ни в черно-бялата схема и да противопоставяме Деня на победата на Деня на Европа.

Десетилетия по-късно обаче светът остава разделен. Доколко тревожно е това?

Разделение имаше и след Втората световна война, когато светът беше двуполюсен. Имаше две велики сили. Но след края на Студената война САЩ решиха, че са вече единствената свръхсила, че ще направят света еднополюсен, ще осъществят глобализация по американски. Не може да има еднополюсен свят, историята го е доказала. Винаги се появява друга сила. Ето, възкръсна единствената империя в света, Китай отново стана свръхсила. Русия също се завръща като велика сила. Неслучайно Тръмп се отказа от глобализацията и се върна към изолационизма и протекционизма - видя, че глобализацията работи не за САЩ, а за Китай.

Ще преодолее ли Европа покровителственото отношение към нас, членките на ЕС от бившия соцлагер, което е една от разделителните линии?

Още преди 9 май 1945 г., на 9 октомври 1944 г. в Кремъл, Чърчил и Сталин делят процентно Югоизточна Европа. Чърчил ни продаде на Сталин. Ставаме военната плячка на Сталин, както казва един любител историк. Чърчил казва на Сталин: Накажи грешните българи!

Защо крият тази сделка между Изтока и Запада, между болшевизма и западната демокрация?!


Всъщност най-великият англичанин Уинстън Чърчил, обявен за такъв от сънародниците си, ни зачерква в червено още през май 1942 г., когато със съветския външен министър Вячеслав Молотов подписват съюзния договор. Обяснимо е, той ни мрази още заради провала на Дарданелската операция през 1915 г., когато България не се намесва във войната срещу Тройния съюз, срещу Османската империя и Чърчил е разжалван като министър на Адмиралтейството. Обяснимо е неговото българомразство. Чърчил е този, който ни предава на Сталин с удоволствие, нека знаем истината и за най-великия англичанин!

Но и днес в ЕС гледат на източноевропейските страни като на обременени от комунизъм, били сме 45 г. под петата на комунизма и още не сме били дорасли за демокрация. Има пренебрежение, под сурдинка.


Затова Виктор Орбан е прав да се възмущава. Когато унгарците въстанаха през 1956 г., западните велики сили ги изоставиха. През 1968 г., когато войските на Варшавския договор влязоха в Чехословакия, държавният лидер Александър Дупчек е в Кремъл. За да го смачка морално, вождът на СССР Леонид Брежнев му казва: Няма да изтървем Чехословакия, геополитическия ключ на Европа! Снощи уведомих президента на САЩ Линдън Джонсън, че влизаме в Чехословакия, и той каза: "Влизайте!". Това е цинизмът на голямата политика. Има го и на Изток, и на Запад.

Кое е най-важно за България в днешна Европа, изправена пред толкова предизвикателства?


Трябва да ни признаят не за първо и второ качество европейци съобразно това кой кога се бил присъединил към ЕС. Трябва да ни признаят за част от европейската християнска цивилизация. Имаме история, толкова древна, която много европейски държави нямат. Нека не бъдат високомерни, да не ни натякват за отпусканите за магистрали пари.

Важно е в епохата на глобализация да запазим националната си идентичност. Много мощни фондации харчат луди пари, за да изграждат европейска идентичност. Били сме първо европейци, а после българи! Напротив - точно обратното, това, че сме добри българи, не ни пречи да сме добри европейци. Още през 2006 г. обявих моята мечта: да бъдем българи в Европа и да живеем като европейци в България. Дано се осъществи!


Не сме научили уроците на историята. Трябва да спрем да пренаписваме учебници. А медиите не трябва да се поддават на автоцензурата - от нея дори американската армия няма да може да ви освободи!

Коментари


До Янко Кожухаров. Другарю Янко.Мнението на аутсайдери и нещастници не ме вълнува.Дори и родителите ти не са имали вкус да те кръстят с нещо различно от име на овчар,пъдар или селския разсилен. За разлика от теб аз имам мнение и цитирам факти.Кой колко е прост и тъп не си ти този който решава.Санитарната сеч е за дървета и храсти.И понеже си умен и остър предполагам ,че си дървар или горски.Или кастриш клони в Чистотата.С такива ,като теб България е тиня.Ти нямаш самочувствие и българско самосъзнание.Ти си трол,роб,чуждопоклоннически слепец.Нищожество,което реагира без да има мисли.Твоя СССР е един кенеф.И преди 1939 и след.А най хубаво показа колко е миризлив и гнил през 1990г.Ако бяха загубили войната щяха да говорят немски и едва ли щяха да са Куба на Европа.Доказателството е милионите руснаци "спасили" се в победената екс хитлерова Германия.

Баракова Благовеста...Айзенхауер и Жуков са имали договорка.Как да знаеш,като не си чела.6 дни американците чакат на Висла ,руснаците да превземат Берлин и да си забият знамето. Морално те имат правото,защото са нападнати от Хитлер.Стигнали са до Берлин от изток.Сами!Но може да прочетеш с коя продоволствена и техническа помощ и колко.Онзи със знамето е ял американски консерви и е карал американски джипове и камиони.Едва ли на пръст и махорка със зис-5 щеше да стигне навреме.Плюс това Хитлер е заклещен от много страни. Ако беше 1:1 ? На 9 май 1945 войната НЕ приключва.Приключва за Сталин.Той си прибира договореното в Ялта през 1943 и е "победител".Но инсталациите за тежка вода и заводите на Хитлер се разрушават преди тази дата от англичани и американци.Ако не бяха те,дали Фау 1и 2 с ядрени заряди нямаше да отидат в СССР. И какво щеше да стане ? Освен да мислете.Разсъждавайте!Войната свършва в Европа ,но не свършва изцяло.Америка продължава да я довърши с капитулацията на втория съюзник Япония.Италия също е сломена от САЩ и Англия. Та деня на Европа и Деня на победата съвпадат защото края е в Берлин,но края настъпва от ДВЕТЕ страни.Червеното знаме е символ.Но руснаците не са джентълмени.Същите тези солдати са марширували с фрицовете заедно и после влизат ,като окупатори и в Полша и във Финландия и Прибалтика.

до В,Иванов - погледни му досието на този "господин" (а всъщност ДРУГАР), и ще ти се изясни всичко...

" Не мога да приема до американското посолство паметник на американските летци, загинали геройски в небето над София." =================================== Браво! Силни думи! Но... как тогава този господин приема паметника на другите, от същата антихитлеристка коалиция, издигнат на пъпа на нашата столица, с вонументален вид? Та това е паметник на агресор, на страна, която ни е обявила война, въпреки обявеният от нас неутралитет и срещу която не сме дали дори един изстрел?! Същата тази чужда сила е вършела зверства на наша земя, считайки ни, съвсем правомерно, за окупирана страна - грабежи, изнасилвания... Или, може би, не е истина? Да, САЩ и ВБ са бомбардирали София, но ние сме били тези, които са им обявили т.нар. "символична война", а след това сме сваляли техните, завръщащи се от мисия, бомбардировачи. Имали са пълното право да бомбардират и въпреки всичко са пожалили София, а не са направили, както в германските градове - всичко сринато до основи. А са могли, с минимални усилия, просто между другото.

Иво...Ако си прост и невеж аз вина нямам. В окопите на южния,северния и западния фронт...в Африка и Тихия океан го няма онзи НЕДЪГАВИЯ или онзи с ПУРАТА...Има милиони войници от всякакви националности,които се бият с войските на Хитлер.Кое не разбра,че ако този ресурс не беше ангажиран щеше да бъде на Източния Фронт. И ми кажи победата над Германия само от Москва до Берлин ли е ? На Запад от Берлин кое освободихте ? Или си освободиха само ТЯХНАТА част,дето беше договорена в Ялат от тримата - СЪЮЗНИЦИ. Как няма да се бомбандира София,като тя е столица на вражеска държава според Сталин и трябва да и се даде добър урок.Защото бомбандировките над България не започват от САЩ и Англия,а още през 1941 г, в началото на Април ЮГОСЛАВСКИ самолети бомбандират София,Кюстендил,Гюешево,Сирищник.Същата година руски самолети бомбандират Добрич.През 1942 руснаците бомбандират Русе,Добрич,Горна оряховица и Стара загора.Има загинали и убити! Разбра ли Иво,че вашия Академик е един гнусен манипулативен боклук,който цял живот е мълчал за тази истина която не обслужва Кремълските интереси и си наглася само тяхната!

Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук ! Нужен е минимален депозит от 10 евро!Вчера спечелих 1772 евро ! https://bit.ly/2vGdh7g

По-голяма болшевишка пропаганда не бях чувал. За каква победа говори тоя? Съветският съюз пороби 1/3 от Европа на тази дата. Набийте си го в главата, мурзилки проклети!

Ти акам на сурата болшевишки! Дано по- скоро излетите към вечните ловни полета, та да си отдъхнем от гламави куманизи!

Шумкарите да се изнасят в кочината, да си направят землянки там и да ограбват мандри.

Браво, роко! А сега прочети какви простотии си написал с промития си мозък! Щели да се справят без Русия! Кой, бе - оня алкохолизирания с пурата ли, най-великият политик на Англия?! Дето бомбардира София, за да сади картофи в нея!

Като го слушаме този червенотиквеник, би трябвало по неговата логика да оправдаем Хитлер за всичките престъпления и жертви, защото той е построил много заводи, мостове, магистрали, и е бил постигнал икономически възход и разцвет на Германия! Да, Червената армия наистина помогна за разгрома на нацизма, но при това под нейния ботуш бяха на практика поробени страните от Източна Европа... И тази мантра за "братушките".....повръща ми се от нея! Ами като са били братушки, и като един руснак няма убит от български войник, и след като десетки хиляди бългаи загиват на фронта срещу Хитлер, защо нашите мили братушки са ни пратили в кюпа на страните, ЗАГУБИЛИ войната, и, съответно - наказани, унизени, и глобени?

Типичен червен учен.Гьон! Натаманил си историята по своя Кремълски образец по който цял живот е слугувал и е лизал гъзове. Първо...Хитлер и Сталин са съюзници.Лично СССР агитира Борис да влезем в пакт в който са ТЕ С ГЕРМАНИЯ - Заедно. После...американските летци са съюзници на Сталин срещу Хитлер.Как така има Альоша,а няма на Джеймс примерно.Нали победата е обща ? Как така стигнаха до Берлин руснаците.Ядене,продоволствия,коли,камиони,самолети ? Кой им ги даде за да не затъват в калта и да не ядат ботуши ? Как сме загубили войната,като не сме воювали срещу победителя ? А сме воювали с него срещу победения. Колко руснаци са убити от българи ? А колко българи са убити от руснаци ? Как сме във война с руснаците,а през цялото време има Дипломатическо представителство в София на СССР ? Много въпроси може да задам на този червен академик ,но ще върти задника,като мастия около кокал.Достатъчно са ни манипулирали.С тяхната смърт си заминава и ТЯХНАТА история. За ВСВ вина имат и Хитлер и Сталин.И с подялбата на Полша и после на Прибалтика и нахлуването във Финландия на СССР ,а на Хитлер в Полша ,Чехия,Западна и Северна Европа!А колкото до ролята...Не само Германия е врага.Има и Япония и Италия.СССР освен на Източния фронт никъде другаде не воюва.Ако ги нямаше Англия и САЩ,дали ресурса на Германия,Япония и Италия нямаше да е достатъчен да ги смажат.И хич да не ми обяснява какво щеше да бъде ако не беше Русия.Като гледам разликата между победена Германия и СССР може би щеше да е по добре да са загубили.В Германия има милиони руснаци днес!