Агрономите препоръчват: Торете с амониев сулфат за правилно развитие и богати добиви

агро

от Марица вест. 3748 прегледа 0

Агрономите препоръчват: Торете с амониев сулфат за правилно развитие и богати добиви


Един от важните хранителни елементи, без който дадено растението не може да съществува, е сярата. Също, както и азотът, тя участва в биологичните процеси на земеделските култури. Сярата подобрява качеството на реколтата и устойчивостта на растенията срещу болести и вредители, срещу измръзване и засушаване. За да се подхранят културите с този елемент, най-благоприятен период е пролетта - месеците март и април, съветва агрономът на „Неохим“ АД - Димитровград Веселин Александров.

Въз основа на натрупания през годините опит той препоръчва на земеделските производители за целта да използват амониевия сулфат, който предлага „Евро Ферт“ АД - един от лидерите в търговията с минерални торове на българския пазар. Продуктът съдържа 20% азот и 24% сяра. Особено подходящ е за основно торене на култури от семейство Кръстоцветни като рапица, цветно зеле, репички и др. Именно те изпитват най-голяма нужда от този хранителен елемент, тъй като с всяка реколта от почвата се извличат около 8 кг сяра на декар. Амониевият сулфат се прилага и при леки, тежки и плитки почви, които са бедни на хумус. Те се затоплят бавно и обикновено съдържанието на елемента в тях е ниско, информира още Александров. Експертът уточни, че при торене със същия амониев сулфат в почвата се влагат около 15 кг сяра на декар, което е изключително ефективно и напълно компенсира загубите. А в комбинация с азота се превръща в истинска манна за земеделските култури.

Важно е да се използва амониев сулфат, защото при липса на сяра повечето култури не се развиват достатъчно, а добивите са занижени. Ефектът от липсата на сяра при слънчогледа, царевицата, пшеницата и ечемика, например, е формирането на по-малки растения и цветове или цялостно пожълтяване. При рапицата симптомите се проявяват есента с леко пожълтяване на върховете на листата. Липсата на сяра влияе не само на обема на добива, но и върху неговото качество, научихме още от агронома на „Неохим“. Според него съотношението между азот /20%/ и сяра /24%/ в амониевия сулфат гарантира доброто развитие на културите, повишаване на реколтата и подобряване на качеството на продукцията.

Препоръчителните торови норми за приложение на амониевия сулфат се определят на базата на извършен агрохимичен анализ на почвата, какъвто „Евро Ферт“ АД - Димитровград предлага безплатно на своите клиенти, обясни агрономът на „Неохим“ АД Веселин Александров. Според него примерни дози за прилагане на амониев сулфат за определените култури са различни. При слънчогледа се влагат около 20-25 кг/дка, при царевицата - от 20 до 40 кг/дка при житните култури /пшеница и ечемик/ - 10-30 кг/дка. При рапицата е препоръчително да се влага двукратно по 20-25 кг/дка. Нормално е овощните култури да се торят с от 20 до 40 кг/дка, а лозята с около 20 кг/дка, обясни агрономът. И препоръча на земеделските производители в България да запасят площите, които обработват, със сяра, която е така необходима за правилното развитие на растенията.

Коментари