60 на сто от димитровградчани горди от своя град

Регион

от Михаил Михайлов 188 прегледа 0

Над 60 % от жителите на Димитровград се гордеят със своя град и са доволни от качеството на живот в града. Това показват данните от социологическото проучване проведено в края на 2018 г. в общината от агенция „Ноема”. Данните бяха огласени на пресконференция днес от социолозите Маргарита Боева и Славянка Иванова в присъствието на кмета на община Димитровград Иво Димов и екипа на председателя на платформата за дигитална трансформация на традиционните индустрии "Тракия Тех". Георги Стоев - председател на платформата за дигитална трансформация на традиционни индустрии "Тракия Тех" и съосновател на "Индъстри Уоч" обясни, че в ощината има реални възможности за привличане и на други стратегически инвеститори клас А, като спомена, че в момента автомобилния гигант „Шкода” част от „Фолксваген груп” прави проучвания за построяване на голям завод за автомобили у нас и бизнес средата в Димитровград дава една реална възможности да се направи предприятието именно тук.

Проучването е проведено сред 720 жители на града чрез посещения в домовете и онлайн анкета за самостоятелно попълване, качена на сайта на общината. Изследването е извършено по райони на града – Център, Юг и Север-Изток, което детайлно представя нагласите, както на живеещите в града, така и в кварталите. По възраст участвалите в проучването са били 30% между 18 до 34 години; 30% между 35 и 54 години и 40% над 55 години.

Изследването измерва индексите на удовлетвореност на гражданите в 5 ключови за качеството на живот области – градска среда, сигурност, лично благополучие, работа и публични услуги. Най-висока е удовлетвореността в областите сигурност и градска среда ( 51 и 47), а по-ниски стойности получават индексите за работа (43), лично благополучие (40) и публични услуги (37).

По отношение на конкретните индикатори, гражданите на Димитровград са най-удовлетворени от състоянието на семейните си отношения (71%); от наличието на места в детските градини (67%) и достъпността на подходящи училища за децата (63%); от работната си среда (колеги и работни ангажименти – 62%); от липсата на сериозни финансови затруднения (61%); от ниските равнища на шум (61%); от обществените пространства и зелените площи на града (също по 61%).

Неудовлетвореност и полагане на повече усилия проучването е показало в 4 области. Анкетираните не са удовлетворени от възможностите за намиране на добра работа и добра професионална реализация, от здравините услуги, от достъпността до добри жилища на достъпни цени и от ефективността на електронните услуги в общината. Като пример беше дадено, че димитровградчани пътуват до здравно заведение средно за 22 минути, което е повече от средните за страната 18 минути път.

Жителите на район Север-Изток, в който са кварталите „Изток“, „Марийно“, „Вулкан“ и Черноконево“, изразяват много ниска удовлетвореност по почти всички показатели, в сравнение с жителите на районите Център („Дружба“, „Димитър Благоев“,. „Раковски“, „Каменец“) и Юг („Христо Ботев“, „Славянски“, „Габера“).

"Данните от проучването показват, че Димитровград има добри шансове да привлече млади активни хора като нови жители. Младите хора и хората, в чиито домакинства живеят деца, изразяват по-висока удовлетвореност по отношение на наличието на места в детските градини, ниските равнища на шум, социалните си контакти, баланса между работа и свободно време и от живота си като цяло.", обобщиха от "Ноема".

"Важно е общината да дава право на избор на тези млади хора, които ще изберат Димитровград.", заяви кмета на Димитровград Иво Димов. "Миграцията ще започва да става важен икономически инструмент за работните позиции и това изследване ще даде данни за всеки, който се интересува от възможностите за живеене в Димитровград. Прочването ни прови оптимисти.", добави Георги Стоев от „Тракия Тех”. Той добави, че хората на мениджърски позиции биха избрали дори да си закупят или направят къщи в някои от близките села като Крепост и Брод.

На пресконференцията стана ясно, че данните за Димитровград няма как да се сравняват с други населени места, тъй като това първо по рода си и пилотно проучване. Друго тавова е правено преди 4 години в София. Като паралели социолозите дадоха, че 61 % от димитровградчани се гордеят със своя град, а едва 41% от столичани се гордеят със София.

Коментари