6 съвета за безопасност при мълнии

Хасково

от Цанка Семерджиева 167 прегледа 0

6 съвета за безопасност при мълнии

Ако сте у дома или офиса по време на гръмотевична буря, изключете от контакта телевизор, компютър, климатик, CD и DVD и др. електрически уреди. Това съветват от EVN във връзка с сдезоните на гръмотевиците. Добре е всяка сграда да има гръмоотводи, а за защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. таблото или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод.

Ако се намирате на открито, сред природата, когато приближава буря, по о възможност отдалечете се от електропроводи. Не докосвайте метални конструкции, огради, парапети и др. подобни заграждения

Компанията дава съвети и на къмпингуващите. Ако каравана или палатка влезе в контакт със скъсан или повреден електрически проводник или се намира в близост до повредения електропровод, незабавно се отдалечете и останете на безопасно място до пристигане на аварийна група. Ако проводникът е паднал на земята, не го докосвайте! Имайте предвид, че по него е възможно да има напрежение. Стойте далеч – минимум на 8 метра разстояние от проводника!

Коментари