3 млн. лв. спести община Хасково от обществени поръчки

Хасково

от Анжелина ЯНЕВА 134 прегледа 0

3 млн. лв. спести община Хасково от обществени поръчки

Над 3 млн. лв. са спестени от обществените поръчки по проекта, с който бяха обновени 8 сгради на 4 детски градини и 2 училища в областния град. Това съобщиха на заключителна пресконференция от община Хасково.

По програмата “Региони в растеж” са били отпуснати повече от 20 млн. лв. Близо 17 млн. са усвоените. Сега остават да бъдат разплатени само 10 000 лв. за публична дейност и 5 000 лв. за одит, който трябва да извърши проверка за разплатените разходки в срок от 1 месец, обясниха от екипа по проекта.

През 2019 година се очаква да бъдат отпуснати още средства над остатъка от 3 млн. лв. Тези средства ще бъдат преразпределени от общини, които не са използвали напълно ресурса си, допълниха още на пресконференцията.

Припомняме, че едно от ремонтираните училища бе “Св. Иван Рилски”. Сумата за обновяване на обекта възлизаше на над 3 700 000 млн. лв. Класните стаи бяха обновени и дограмата на сградата. Спортната зона бе осветена с нови стълбове и фитнес уреди. Дворното пространството бе облагородено, подменени бяха тротоарни плочки и други. Близо 1550 ученици посещават учебните занятия в хасковското школо.

Сумата за обновяване на “Шандор Петьофи” бе над 3 и 500 000 лв. Направен бе основен ремонт в сградата. Дворното пространство също бе напълно обновено, ремонтирани бяха и спортните игрища. Наскоро вандали разбиха част от съоръженията. Кметът на Хасково Добри Беливанов заяви, че вече има допълнително видеонаблюдение.

Директорът на школото Антония Петрова сподели, че децата и техните родители са много доволни от начина, по който изглежда училището. Тя добави, че и учителите са удовлетворени от учебната база. Много деца вече искат да се преместят в нашето школо. Би било добре всички училища да изглеждат по този начин, подчерта Петрова.

Детските заведения, които бяха ремонтирани са “Слънце”,, “Щурче”, “Весели очички” и “Елхица”.

Коментари