2018 г. сред най горещите, регистрирани някога

Свят

от Екип Марица 15 прегледа 0

2018 г. сред най горещите, регистрирани някога

ОН призова за много по-решителни действия за борба с климатичните промени, предаде Франс прес.
Апелът бе отправен на първия ден от Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата, която се провежда в полския град Катовице и ще продължи до 14 декември.

Последиците от липсата на регулации за климата "никога не са били толкова тежки" и международната общност трябва "да направи много повече", за да се бори с тях, призова в комюнике Патрисия Еспиноса, изпълнителният секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата.

Тя отбеляза, че "тази година се очаква да бъде една от четирите най-горещи, регистрирани някога. Концентрациите на парникови газове в атмосферата са на рекордно равнище и емисиите продължават да се увеличават."

Климатичните промени (вече) засягат "общности на цялата планета" и "жертвите, разрушенията, страданията", които те причиняват, "правят нашата работа още по-спешна", подчерта Еспиноса.

Делегации от около 200 държави ще се опитат да договорят в Катовице детайлите около практическото прилагане на Парижкото споразумение за климата.

С два часа и половина закъснение в полския град Катовице беше открита 24-ата конференция на ООН за климата.

Близо 200 държави ще участват в двуседмични дискусии в опит да дадат тласък на прилагането на практика на Парижкото споразумение от 2015 г. въпреки съпротивата срещу по-амбициозна реакция на глобалното затопляне, което, както свидетелстват научните доклади, вече е безспорен факт.

В необичайна декларация, до която АФП е получила достъп, председателите на няколко предишни конференции ще призоват днес тазгодишният форум да отправи "недвусмислено послание" за амбициите на страните. Всяко забавяне в действията, ще направи по-трудно и по-скъпо справянето със затоплянето на климата, се очаква да предупредят те.

Еднодневната среща на върха в Катовице утре, в която са потвърдили участието си едва двадесетина лидери, сред които премиерите на Холандия и Испания, и президентите на Нигерия и Ботсвана, може да даде знак за намеренията на останалия свят. С изказване на тази среща ще участва и българският президент Румен Радев.

Въпреки политическия диалог, наречен Диалог "Таланоа", чрез който би трябвало да се договори увеличаване на ангажиментите, наблюдателите се опасяват, че повечето страни, призовани да преразгледат набелязаните от тях цели, ще изчакат свиканата от генералния секретар на ООН през септември 2019 г. среща на върха в Ню Йорк, за да огласят решението си.

Източник : .dnes.bg

Коментари