2-ма пред съда с 288 кила хероин за 17 млн. лв.

Регион

от Цанка Семерджиева 39 прегледа 0

 2-ма пред съда с 288 кила хероин за 17 млн. лв.

Окръжната прокуратура привлече като обвиняеми двама чужди граждани, заловени с 288,380 кг на обща стойност 17 744 700 лв. по цени за съдопроизводството

Контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Разследването се извършва от разследващ митнически инспектор при Агенция „Митници“ под прякото ръководство на наблюдаващ прокурор.

Обвиняеми са С.Р., на 36 г., ирански гражданин и турчинът С.Й., на 40 г,. Наказателбният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от двеста хиляди до триста хиляди лева.

Случаят е от 14 т.м., когато на ГКПП „Капитан Андреево“, при щателна митническа проверка, включително и с рентгенова апаратура, в товара на товарен автомобил с иранска регистрация, са открити общо 288,380 кгхероин. Превозваният товар представлявал камера (машина) за боядисване с оборудване, състояща се от две части, поставени в дървени каси. Товарът бил документално оформени като колети от Иран до България, Пловдив. По-голямата дървена каса съдържала самата камера за боядисване. След демонтиране на метална ламарина в пода на камерата се наблюдавали множество квадратни керамични плочи, залепени върху цялата долна вътрешна част към металната конструкция на камерата. Същите керамични плочи били залепени и върху цялата горна вътрешна част към металната конструкция на камерата. При демонтирането им във всяка една от плочите са открити квадратни пакети (общо 144 броя), обвити в прозрачен полиетилен и съдържащи бежово прахообразно вещество, което при тестване с полеви наркотест реагира на хероин.

Наблюдаващият прокурор е възложил на служители от ГД „БОП“ при МВР и на други структурни звена от МВР, извършването на необходимите оперативно-издирвателни мероприятния. В резултат на това е установен и получателят на товара в страната ни – турският гражданин С.Й., който също е привлечен като обвиняем.

Извършени са неотложни действия по разследването –претърсване и изземване в помещения и МПС, намиращи се в различни населени места в страната, в изключително кратък срок са разпитани множество свидетели и др.

Днес, 18 април 2019 г., наблюдаващият прокурор внесе искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата обвиняеми.

Коментари