19 театрални състава се борят за Златната камила

Регион

от Екип Марица 22 прегледа 0

19 театрални състава се борят за Златната камила

В Тополовград започна двадесет и четвъртото издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев”. Фестивалът се организира от Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина, Съюза на артистите в България, Съюза на народните читалища, Община Тополовград и читалище „Св.Св. Кирил и Методий- 1894”. В седемте фестивални дни на сцената на читалището ще се представят 19 театрални състава. Участват български театри от чужбина- Австрия, Испания, Канада, Молдова, Сърбия и Украйна. По традиция във фестивала ще се представят любителски театри от България.

Миналата година фестивалът „Велко Кънев” се превърна в истински български празник на театъра. Поразително е как гостите от българските театри от чужбина изживяват през седемте дни на фестивала невероятни емоции, защото представят таланта си пред българска публика и допринасят за съхраняване на българския дух далече зад пределите на Родината.

Жури с председател големият български режисьор Борислав Чакринов ще отличи най- добрите театрални състави и актьори. На носителя на голямата награда ще бъде връчена статуетката „Златна камила" - дело на тополовградския художник Христо Дюлгеров.

Тържественото закриване на Театралния фестивал и награждаването на отличените театрални състави ще бъде на 19 май от 18:00 часа. На закриването на Фестивала ще бъде представен спектакълът на Драматичен театър „Стефан Киров” – Сливен „Между два стола” от Рей Куни, постановка Васил Василев, с участието на Герасим Георгиев - Геро.

И тази година Програмата включва Втора фестивална сцена, която ще се проведе в съседни общини. В рамките на Втората сцена ще се представят най- добрите състави от фестивалния афиш, като представленията ще бъдат безплатни за публиката.

Театралният фестивал в Тополовград е създаден през 1996 година. В седемте си издания фестивалът бе национален, а в четири от тях се провеждаше като Балкански фестивал. От 2007 година Театралният фестивал се провежда като международен на любителските комедийни театри, пантомима и сатира. От 2012 година той носи името на великия Велко Кънев.

Коментари