12 свободни места в старческия дом на Кенана

Хора от цялата страна могат да бъдат настанявани в социалните звена в областта

Хасково

от Анжелина Янева 443 прегледа 0

Няма чакащи за трите дома за стари хора в областта, които са делегирана от държавата дейност. Оказва се, че два от тях са пълни, а най- големият- този в Хасково, дори има свободни места.

В дома в Ивайловград са настанени 22 – ма възрастни при капацитет 20. Той се пълни, когато се налага прием на бездомници или хора с невъзможност за самообслужване. Те са на издръжка на общината и от там се финансира изхранването и спането, обясни директорът на регионалната дирекция “Социално подпомагане” Стефан Манахилов. Такива хора могат да бъдат в дома до края на зимния период. За прием няма чакащи.

В харманлийския капацитетът от 40 души е запълнен. Има само един чакащ за настаняване там. Подадената молба е от преди месец. Най- големият на територията на областта е в Хасково на Кенана. Там има 12 свободни места. Капацитетът е 160. Били са заети 146, наскоро двамата чакащи вече са настанени. От цялата страна могат да идват хора, ако заявят, че желаят да бъдат тук. Двама бездомници са намерили подслон в дома от октомври.

На територията на община Хасково са регистрирани 13 бездомни, повечето от тях са настанени в центъра в кв. “Република” , където ще прекарат зимата. Бездомниците са на издръжка на общината.

Друг бездомник от Хасково пък е получил съдействие и се е върнал на адреса си по местоживеене. В община Димитровград има 5-ма човека без подслон, 1 е в Симеоновград.

След направена справка до социалната структура дали човекът е вписан в регистъра за бездомните лица, той получава възможност да бъде настанен в определен обособен център.

Останалите потребители, които са изявили желание да бъдат в определен дом, трябва да подготвят набор от документи. Важно е да бъде предоставена информация от агенцията по вписвания за извършени продажба или дарения чрез договор, дали имат влогове и вземания над 500 лв.

Сред изискванията за прием в домовете е хората да бъдат в пенсионна възраст, може и да не получават пенсия. Има кандидати, които нямат стаж, но ще имат социална пенсия след определена възраст. Иначе за останалите пенсионната за мъжете тази година е 64,2 г. , а 61,4 г. за жените. Те трябва да бъдат след тази възраст, за да бъдат настанени. Сред условията е да се представят и изследвания, удостоверение, че кандидатът не е регистриран в психодиспансера, също и от личния лекар, че не заразно болен и т.н, поясни Манахилов.

Таксите се определят с тарифа на МС и е 70 % от пенсията. За тези, които нямат никакви доходи, преминават на пълна издръжка от държавата. А при тези, които са извършили продажба или дарение на имот и ниви през последните 5 г., дължат пълната такса или цялата пенсия.

Дирекциите “Социално подпомагане” извършват само методическа помощ в домовете. Контрол по отношение на предоставената услуга обаче се извършва от Инспектората на Агенция “Социално подпомагане”.

Коментари