104 колектива участват на "Вълшебен свят"

Хасково

от Анжелина ЯНЕВА 134 прегледа 0

104 колектива участват на "Вълшебен свят"

Двойно повече от предишната година участници ще се включат в международния фестивал "Вълшебен свят", който започва в петък и ще продължи до неделя в Хасково. 12-ото издание ще посрещне 104 колектива, за разлика от 2017-а, когато бяха 52, обясниха организаторите.

За първи път фестивалът ще е на три сцени - читалище "Заря", Младежки център и зала "Дружба". Почти 1500 танцьори ще участват в изданието. Над 1200 танца от 30 стила ще бъдат показани пред местната публика и гостите на града. Очаква се поток от 4000 души, подчерта директорът на фестивала Милена Налбантова.

Ще има представители от 13 страни, сред които Италия, Русия, Гърция, Румъния, Унгария и Индия. Отново участниците ще бъдат оценявани от авторитетно международно жури.

Три купи са предвидени за най-добрите, четвъртата е Купата на кмета. Тя ще бъде връчена на колектив, който не е от Хасково. От областния град участие ще вземат само “Рона”, “Тангра“ и “Аида”.

Участниците ще имат възможността да получат и стипендии за обучение в чужбина. Едната е за Broadway dance center в Ню Йорк, където спечелилият да се обучава. Другите стипендии са за курсове в гръцката столица Атина, Италия и Унгария.
Петра Недялкова от балет “Тангра” се върна наскоро от Сиена, където бе на едногодишно обучение.

Гала бест концертът ще се проведе в неделя от 18:30 часа.

Коментари