1 май- празник за чиновници и неработещи

Хасково

от Цанка Семерджиева 166 прегледа 0

В Деня на труда, който е официален почивен ден, празнуват чиновниците от администрациите и безработните. Почти всички останали са на работа, без да очакват двойни надници.

Работят магазини, офиси за различни услуги, магазини, книжарници, кафетерии, дори уличните музиканти са на обичайното си място, показа наша разходка из центъра на града.

Нямам почивни дни ни по Великден, ни днес, ни за Гергьовден, коментира продавачка от магазин за дрехи. Лошото е, че няма много клиенти, което обезсмисля работата в почивни дни. Нейна колежка от съседен магазин коментира, че в празничните дни много е само умората. Много хора почиват, уплътняват времето, като обикалят магазините, където предимно пробват без да купуват. За нас остава само пренареждането, което е изморително, казва тя. Момичето също не очаква по- висока надница за отработените празнични дни. На твърди заплати сме, не разчитаме и на процент от висок оборот, това е положенишето в Хасково. Не е празник 1 май, щом сме на работа, празнуват го само чиновниците и разбира се тези, които не работят, казват продавачите.

По традиция в Хасково, на 1 май, цялата ромска махала се изсипва на Кенана, за да празнува. Както е известно повечето хора в нея не работят.

Коментари