Вкусно! Миди със задушен лук и бяло вино

02-09-2017 11:00 74 0


Ако лятото не Ви предоставя точно това, което сте си представяли, направете си задушени миди в масло, бяло вино и пресни подправки, съветват майсторите от Готвар.бг.
Към рецептата не добавят и причини, защо трябва да ядем повече черни миди. Евтини са – за разлика от повечето морски деликатеси, средната цена на пресните черноморски миди в момента е само 3 лв. за килограм. Тези миди са български продукт – така вероятността да са пресни и по-качествени е по-висока. Проверката е лесна: ако мидите са отворени или е наранена целостта на черупката им, те не са годни за консумация. Изхвърляме всички миди, които са се отворили или имат нараняване на черупката.
Мидите се приготвят лесно и много бързо – цялата рецепта, включително направата на соса и задушаването на зеленчуците отнема около 15 минути. Освен това мидите са изключително полезни за консумация. Като типичен представител на морските деликатеси, черноморските миди са перфектен източник на здраве – те имат високи стойности на белтъчини, почти без наличие на мазнини. 100 грама миди съдържат само около 130 калории.
Съвети:
Хубаво е мидите да бъдат накиснати в студена вода поне за 20 минути. Това ще изкара евентуално останал пясък в тях. Въпреки че повечето миди на пазара идват от ферми и самите миди нямат достъп до пясък, е добре да се презастраховаме.
Преди да започнем готвенето изчистваме добре черупките на мидите от мустачките и полепнали по тях неща.
Тъй като мидите се слагат почти накрая, е добре преди това да се съхраняват на студено, защото са много топлочувствителни и могат да се развалят за минути.

1.Задушаване на лука. Нарязваме на ситно чесъна и лука. Задушаваме ги на слаб котлон с една супена лъжица масло, докато станат прозрачни на цвят. Разбъркваме ги често, като добавяме щипка сол и черен пипер. Препоръчително е да не стават кафеви. Ако това започне да се случва, намаляваме котлона и добавяме 1-2 супени лъжици вода.

2.Добавяне на доматите. След като лукът и чесънът поомекнат, е ред да сложим доматите. Режем доматите на кубчета не по-големи от 1 см. Така водата в тях ще изври по-бързо, а в тигана ще остане само концентриран вкус. Добавяме доматите към лука и увеличаваме степента на котлона на средно силна. Варим докато течността се изпари наполовина. Пожелание доматите могат да се настържат или обелят.

3.Готвене на мидите. Добавяме добре изчистените затворени миди към доматения сос. Веднага след това добавяме виното и останалите подправки. Разбъркваме добре всичко. Сваляме ястието от котлона, когато сме убедени, че всички миди са се отворили добре. Обикновено това отнема не повече от 5-10 минути.

4.Печене на брускетата. Брускетата не е задължителен елемент от ястието, но прекрасно хармонира с мидите. За целта е най-добре да използваме ръчен хляб, а не нарязан на филийки. Отрязваме парче хляб с дебелина около 2 см, така брускетата ще бъде хрупкава отвън и мека и пухкава в сърцевината. Запичаме хляба на добре сгорещена скара, тефлонов тиган или фурна, докато се запече добре отгоре. Докато е още топла я намазваме с пресен чесън.

5.Монтиране на ястието. Върху все още топлите миди, режем малки парченца студено масло и разбъркваме добре. Маслото ще добави плътност на соса и допълнителен аромат на ястието. Малко преди сервиране режем на тънко магданоза и поръсваме обилно върху мидите.

Да ви е вкусно!




Седмични издания

С какво ще се отоплявате тази зима?

С елекричество, нямам възможност за друго
С твърдо гориво както всяка зима
С газ
С климатик, санираха ми жилището