Малините - храна за нимфи

Червеният плод внася коктейл от антиоксиданти в сорбета, сокове и десерти
25-06-2017 18:48 189 0



Малините са съвършеният плод, тъй като могат да влизат в различни роли. Подходящи са както за приготвянето на вкусни десерти, така и за напитки - не само безалкохолни, но и високоградусови. Затова, освен че ни изпълва със сладост, малината може да ни опияни - както в буквален, така и в преносен смисъл. Сорбета, плодови сокове, компоти, вина, ликьори - възможностите са безброй и зависят от вкуса на всеки от нас.

Древногръцка легенда разказва как в началото малините били бели. На малкия Юпитер хрумнала идеята да разгневи жреците на богинята Цибелия чрез ехото на планината. Бавачката - нимфата Ида, не успяла да укроти палавника. В безсилието си тя се сетила, че Юпитер много обича малини, и побързала да му откъсне, но бодлите я наранили. Капнала кръв върху белия плод и изведнъж всички малини пламнали в червено. От този ден плодовете придобили апетитния си червен цвят.

В действителност планината на остров Крит, където се смята, че за първи път са се появили малините, се нарича Ида. Затова и латинското им наименование, дадено от Карл Линей, е idaeus.

Заедно с високото си съдържание на фибри, малините внасят в менюто богат коктейл от антиоксиданти, с които могат да допълнят здравословните ползи от плодовата салата или любимото ви кисело мляко. Антиоксидантните им свойства са 50% по-високи от тези на ягодите, 3 пъти от тези на кивито и 10 пъти от доматите.

Малиновият оцет пък, допълнен от зехтин, е перфектен дресинг за лятна салата. Смути с малини и банан пък можете да приготвите, като сложите в блендера 300 г от червения плод и 2 банана и ги гарнирате с 2-3 кубчета лед.

ВИТАМИН С НА КОРЕМ

Когато купувате малини, внимавайте с количествата, защото тези плодове се развалят бързо. Мийте ги непосредствено преди консумация, за да ги запазите свежи.

Добре е плодовете да се третират със захар или да се сушат. Малините, отглеждани в селските дворове и вилни градини, са много полезни. Ценят се заради съдържание на фруктова захар и пектин. Съдържат до 90% захар, органична киселина, най-вече ябълчена - от 0,6 до 2,4 % и много кетони и етерични масла. В малините има салицилова киселина - компонент на аспирина

200 грама малини осигуряват дневната доза от витамин С.

Еликсир: Лекуват простуда и болно гърло

При болки в гърлото - една супена лъжица плодове се запарват с ¼ л вряла вода. Прецежда се и се пие като чай. Може да се подслади с пчелен мед.

При простуда - 1 супена лъжица сушени плодове се заливат с 1 чаша вряла вода. Оставя се да престои 20 мин. и се приема по 2 пъти дневно.

При кожни обриви - вземат се 2 лъжици нарязани листа, след което се заливат с 300 мл кипяща вода, оставя се да изстине, след което запарката се прецежда и се правят компреси.

Съвети: Хапвайте ги на гладно

Малиновата диета придобива популярност в Япония след публикации, че в малините се съдържат кетони, които спомагат за изгарянето на мазнини.

Кетоните придават и специфичния аромат на малините. Диетолозите препоръчват да се консумира половин чаша малини преди всяко хранене. Японците експериментирали с малинови кетони като хапчета за отслабване и пластир за външно приложение с малинов екстракт. Темповете на отслабване обаче не оправдали високите очаквания. Така натуралната малина си остава по-ефикасно средство за предотвратяване на затлъстяването.

Подмладяване: Сочна козметика за мека кожа

Малиновата маска омекотява и освежава кожата. Обтриването с малинов сок има чудесен ефект при мазна кожа с широки пори. Затова козметичните компании проявяват траен и сериозен интерес към малиновото масло. То е богато на витамин Е, омега-3 мастни киселини и има SPF от 24 до 50.

Малините се използват също в парфюмерията и като хранителна добавка - за плодов ароматизатор.


Седмични издания