Знаете ли какво символизира Незнайния войн?

Паметникът на пл. "Свобода" става на 90 г., родолюбци исакт табела с информация за него

Хасково

от Цанка Семерджиева 1032 прегледа 2

Знаете ли какво символизира Незнайния войн?

ХАСКОВО, Милена ЛАВЧЕВА

Да се постави табела на Паметника на Незнайния войн на пл. „Свобода” в Хасково, с информация какво символизира, кога е построен, кой е скулпторът и кой е майсторът-каменоделец. За това настояват д-р Теодосий Андровски и Христо Георгиев, известни родолюбци. Те неведнъж са опитвали да прокарат идеята си пред съответните институции, но усилията им не са успели. Вече 7 години се боря за това, но кой съм аз, че да ми обърнат внимание, коментира за „Хасковска Марица” Христо Георгиев.

Толкова ли е трудно и скъпо да се постави информационна табела, както в останалите градове в страната, пита д-р Андровски. Според него по-голяма част от съгражданите ни не знаят нищо за най-величествения паметник в страната, изграден в чест на загиналите воини в четири войни. Най-главната причина за изграждането му обаче е превземането на Одринската крепост, допълва Христо Георгиев.

На 2 юни 2017 г. се навършват 90 години от откриването на
Паметника на Незнайния войн, който се издига на пл. „Свобода” в Хасково.

На 2 юни, през далечната 1927 г., в присъствието на 20 000 души от града и околията, се извършва тържествено освещаване на паметника. На откриването присъства цар Борис III, който приветства и държи реч от малките тераси над сегашното бистро на площада. Тържествата по случая продължават цял ден, а вечерта по улиците на града минава факелно шествие, разказва Христо Георгиев.

Високият 18 метра Паметник на Незнайния войн в Хасково е изсечен от витошки гранит. Главната фигура – войникът с пушка при нозе, е излята от бронз в Италия, а второстепенните са изработени от карарски мрамор, пак на Ботуша, обясни Христо Георгиев.

Скулптор на паметника на пл. „Свобода” е Тома Делирадев, а каменоделецът е Иван Атанасов. И двамата са от София.

Според д-р Теодосий Андровски и Христо Георгиев трябва да се организират тържества за годишнината от откриването на Паметника на Незнайния войн в Хасково, която съвпада и с Деня на Ботев.

За историята на паметника четете в утрешния брой на в. "Хасковска Марица".

Христо Георгиев
Христо Георгиев

Д-р Теодоси Андровски
Д-р Теодоси Андровски

Коментари