Шаран, пълнен с орехи и стафиди

00-00-0000 00:00 176 0

Продукти:

За 4 порции

1 1/4 кг шаран
200 г ориз
3 глави лук
1 връзка пресен лук
60 г орехи
60 г стафиди
1 ч. л. мащерка
1 щип. черен пипер
1 ч. л.сол
4 с. л. олио
1 к. ч. вода
магданоз

Начин на приготвяне:

Стафидите се накисват във вряла вода за десетина минути. През това време 1/3 от лука (3 глави) се нарязва на ситни кубчета и се задушава в дълбок тиган с олио. Щом лукът се позлати, се добавя измитият ориз и се пържи, докато стане прозрачен. След това към него се добавят подправките - черен пипер, сол, мащерка, а също и водата. Когато оризът поеме течността, към него се добавят отцедените от врялата вода стафиди, натрошените орехи и накрая - ситно нарязаният пресен лук . Всичко се разбърква много старателно. Шаранът се почиства добре, измива се с вода и люспите му се отстраняват. С плънката се пълни и се зашива с подходящ и здрав конец. Останалият лук се обелва и нарязва на колелца, които се подреждат на дъното на тавичка. Върху колелцата лук се полага напълненият и зашит с конец шаран, а около него се разпределя останалото от плънката, което не е се е побрало в рибата. Ястието се поръсва с малко сол и се залива с вода, колкото да покрие ориза. Завива се с фолио и се оставя да се пече за около час при 180 температура, след което фолиото се отстранява и пълненият шаран се пече още половин час без фолио, докато се позлати. Накрая се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз и се сервира горещ.


Седмични издания

С какво ще се отоплявате тази зима?

С елекричество, нямам възможност за друго
С твърдо гориво както всяка зима
С газ
С климатик, санираха ми жилището