Печени свински ребра и доматен барбекю сос с пушен пипер

Гурме

от Милена Лавчева 436 прегледа 0

Рецептата е адаптирана от epicurious.com

За 4 порции.

За ребрата:

3 скилидки чесън, пресовани
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица кафява захар мусковадо
1 чаена лъжица пушен пипер
1/8 чаена лъжица прясно смлян черен пипер
1 супена лъжица нарязани пресни листа салвия
1 супена лъжица нарязана прясна мащерка
1 чаена лъжица жълта горчица [1] или друга мека горчица
1/4 чаена лъжица смлян кимион
1/4 чаена лъжица смлени зърна кориандър
1/4 чаена лъжица смлян джинджифил
1,500 кг свински ребра

За барбекю соса:

1 супена лъжица олио
100 г бекон, нарязан на дребни кубчета
2 средно големи глави лук, нарязани на ситно
5 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 чаени лъжици нарязани пресни листа салвия
1 чаена лъжица нарязана прясна мащерка
1 супена лъжица пушен пипер
1 чаена лъжица смлян кимион
1/4 чаена лъжица прясно смлян черен пипер
1/2 чаена лъжица смлян джинджифил
200 мл сварено кафе
2 супени лъжици кафява захар мусковадо
2 супени лъжици жълта горчица или друга мека горчица
1 супена лъжица сос уорчестър
2 супени лъжици оризов или ябълков оцет
300 г леко концентрирано доматено пюре
2-3 дафинови листа
сол на вкус

Приготвяне на ребрата

За ребрата всички подправки се смесват и се разбъркват хубаво. Ребрата се натриват със сместа от всички страни. Поставят се в плик с цип или се увиват в стреч фолио и се оставят 2 часа на стайна температура. За повече вкус, ребрата може да се мариноват 12-24 часа, като съхраняват в хладилник. Два часа преди да се пекат се изваждат от хладилника на стайна температура.
Фурната се нагрява на 160ºC. Плитка и голяма тава се покрива с алуминиево фолио. Ребрата се подреждат в тавата и се слагат на средно ниво в предварително нагрятата фурна. Пекат се 1 час и 30 минути или до 2 часа, ако е необходимо. Месото трябва да е сготвено напълно и лесно да се отделя от кокала. На този етап ребрата са напълно готови за консумация, но ако желаеш, може да ги завършиш под грила на фурната с барбекю соса. Ребрата може да бъдат изпечени по-рано на същия ден. Преди сервиране се завършват със соса под грила на фурната.

Приготвяне на соса:

Докато ребрата се пекат се приготвя барбекю сосът. Хубаво е всички съставки за него да бъдат подготвени предварително. В дълбок тиган на умерен котлон се нагрява олиото. Добавя се беконът и се запържва 8-10 минути докато покафенее, но да не се изсушава и става хрупкав. Към него се добавя лукът и се готви 10 минути като се разбърква периодично. Лукът трябва да омекне, без да покафенява. Добавят се чесънът, салвията и мащерката. Разбъркват се 1 минута. След тях се добавят сухите подправки – пушеният пипер, кимионът, черния пипер и джинджифилът. Разбъркват се около минута докато пуснат ароматите си. Тогава се добавят кафето, захарта, горчицата, сосът уорчестър и оцетът. Котлонът се усилва и сместа се оставя да заври. Когато заври към нея се изсипват доматеното пюре и дафиновите листа. Изчаква се да заври отново. Посолява се със сол на вкус. Котлонът се намалява и сосът се оставя да къкри 10-15 минути докато се посгъсти. Сосът може да се приготви до 1 седмица предварително и да се съхрани в кутия в хладилник. Преди да се използва се загрява.

Довършване на ребрата със соса:

Нагрява се грилът на фурната. Ребрата се намазват от едната страна със соса и се запичат на 8-10 см разстояние под грила на фурната.
Изваждат се, обръщат се и се намазват от другата страна със сос. Запичат се още 2-3 минути. Изваждат се върху дъска за рязане и се оставят така 5 минути. Нарязват се на порции и се сервират веднага с допълнително сос.


Коментари